Gastroenterološka ordinacija

Slika 107

Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima probavnog sistema koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno crijevo, debelo i tanko crijevo, crijeva, jetra, žuč, žučovodi i gušterača.

 

U našoj Poliklinici možete obaviti gastroenterološki pregled. Tokom pregleda doktor kroz razgovor sa pacijentom i uz detaljni klinički pregled može utvrditi da li postoji potreba za dodatnim pretragama – gastroskopija, kolonoskopija ili dodatnim laboratorijskim pretragama.

Gastroskopija

 

Gastroskopija se preporučuje pacijentima koji osjećaju neobjašnjivu nelagodu u gornjem dijelu trbuha, koji pate od simptoma žgaravice, ili imaju problema sa gutanjem, zatim, pacijetima koji pate od uporne mučnine i povraćanja, te krvarenja iz gornjeg dijela GI sistema prilikom povraćanja.

 

Kolonoskopija

 

Kolonoskopija je najefikasnije metod spriječavanja i ranog otkrivanja (screening) raka debelog crijeva. Pacijenti koji pate od abnormalnih stanja stolice (krvava ili tamno obojena), zatim uporne dijareje (proliva) ili anemije zbog nedostatka gvožđa, te koji imaju hronične, neobjašnjive bolove u trbuhu se preporučuje kolonoskopija kako bi se utvrdili uzroci spomenutih problema.

0 0