Klinika za vene Mediscan


Najsavremenije metode liječenja proširenih vena i uklanjanja ispucalih kapilara

Jedini način da trajno riješite problem proširenih vena jesu hirurški zahvati.


Tradicionalni hirurški zahvati, zbog načina na koji se izvode, su uglavnom komplikovani, sa velikim rizicima od postoperativnih komplikacija a postoperativni oporavak je često bolan i dugotrajan.

Zahvaljujući ostvarenom napretku u nauci i praksi, savremene metode liječenja proširenih vena karakterišu:
  • Jednostavni, minimalno invazivni zahvati,
  • izvode se pod lokalnom anestezijom,
  • ne zahtijevaju hospitalizaciju,
  • rizici od postoperativnih komplikacija su minimalni,
  • pacijent je radno i funkcionalno sposoban već poslije samog tretmana,
  • imaju odličan estetski ishod.
Slika 91
Slika 92

U našoj Poliklinici, zahvaljujući savremenoj opremi i stručnom osoblju, moguće je obaviti kompletan pregled, uspostaviti tačnu dijagnozu, te se u skladu s tim primjenjuje jedna ili kombinacija ove tri metode liječenja proširenih vena i ispucalih kapilara:

Slika
LASERSKA ABLACIJA
Laserska ablacija se takođe koristi u slučaju velikih proširenih vena. Izvodi se tako što se pod kontrolom ultrazvuka, pod lokalnom anestezijom, pravi ubod iglom, kako bi se laserska nit dovela do vene koju želimo tretirati. Laser emituje snop guste svjetlosti i zagrijava stjenku vene iznutra. Tada dolazi do zatvaranja oštećene vene, a krvotok se preusmjerava na zdrave velike vene. 

U našoj Poliklinici koristimo najsavremeniji hirurški laser aparat za otklanjanje i najvećih proširenih vena, pod lokalnom anestezijom, bezbolno, a pacijent je radno i funkcionalno sposoban odmah nakon zahvata
Slika

MINIFLEBEKTOMIJA
Mini-flebektomija je postupak koji ima velike prednosti za liječenje proširenih vena u odnosu na konvencionalne metode a to su:
 
- Postupak mini-flebektomije je tretman proširenih vena koji  se sastoji od primjene lokalne anestezije u područje proširene vene, pri čemu se prave mali rezovi (2-3 mm) te se proširene vene vade pomoću posebnih kukica.
 
- Zahvat se u potpunosti vrši ambulantno i minimalno je invazivan, u lokalnoj anesteziji – a nakon zahvata pacijent je u potpunosti samostalan, pokretan i radno sposoban nakon svega sedmicu dana;
 
- Otvori na koži su svega 2mm dužine što znači da nije potrebno šivanje i ožiljci se potpuno izgube za nekoliko mjeseci tako da je ukupni estetski dojam fantastičan;
 
-  Čitav zahvat traje oko sat i pol a pacijenti su već nakon 10 do 20 minuta u mogućnosti da idu kući na kućnu njegu sa preporukom za šetanje i odmor;

Slika
SKLEROZACIJA
Metoda sklerozacije se primjenjuje u slučaju ispucalih kapilara i manjih variksa. Radi se o ubrizgavanju otopine sklerozirajućeg sredstva u venu. Sredstvo izaziva iritaciju i proces koji dovodi do fibrozne pregradnje  i definitivnog zatvaranja vene. 

U slučaju ovog tretmana, liječenje se provodi ambulatno, nije potrebna hospitalizacija a po završenom liječenju ne ostaju nikakvi ožiljci.Povezani članci:
Sve što treba da znate o proširenim venama i ispucalim kapilarima
Prednosti laserskog tretmana u hirurškom liječenju
0 0