Gastroskopija

Slika
Gastroskopija ili gornja endoskopija  je procedura pomoću koje ljekar obavlja direktan pregled gornjeg dijela gastrointestinalnog (GI) trakta, koji obuhvata jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Ljekar koji izvodi proceduru specijalno je obučen za upotrebu endoskopa prilikom pregleda kojim može otkriti upalu, krvarenje, čir, tumor i druge patološke promjene.

Zašto je potrebno napraviti gastroskopiju?
Gastroskopija se preporučuje pacijentima koji osjećaju neobjašnjivu nelagodu u gornjem dijelu trbuha, koji pate od simptoma žgaravice, ili imaju problema sa gutanjem, zatim, pacijetima koji pate od uporne mučnine i povraćanja, te krvarenja iz gornjeg dijela GI sistema prilikom povraćanja.
 
Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale ili tumora jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva.
 
Metoda se koristi i prilikom uklanjanja stranog tijela (progutalog predmeta) a i prilikom provjere zarastanja ili progresije prethodno dijagnostikovanih izraštaja, tumora ili čira.
 
Tokom gastroskopije je moguće uraditi i bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto tkivo se dalje šalje na obradu.
 
Kako se pripremiti za gastroskopiju?
Prije same procedure pacijent će dobiti specifična uputstva za pripremu za gastroskopiju. Uputstva koja će Vam naše osoblje dati prilikom zakazivanja termina gastroskopije su načinjena kako bi se bezbjednost za vrijeme i nakon same procedure održala na najvišem mogućem nivou odnosno kako bi se sve moguće komplikacije svele na minimum. Ako imate dodatnih pitanja ili Vam data uputstva nisu jasna nemojte se ustručavati da pozovete našu Kliniku za detaljnije upute.
 
Potrebno je da 6-8 sati prije gastroskopije ne jedete i ne pijete. Bitno je da pušači barem 2-3 sata prije gastroskopije ne puše.Važno je da Vaš želudac bude prazan kako bi se gastroskopijom ljekaru omogućila dobra vidljivost mjesta pregleda, te da bi se smanjila mogućnost povraćanja hrane ili tečnosti.
 
Potrebno je da prilikom zakazivanja termina gastroskopije obavijestite ljekara o svim lijekovima koje koristite. Ukoliko bude potrebno ljekar će Vam prilagoditi dozu lijekova koje trajno koristite za period prije ili poslije gastroskopije. Takođe je potrebno da ljekara obavijestite o svim bolestima od kojih se liječite kao i alergijama za koje znate.
 
Jako je poželjno da Vas nakon pregleda prijatelj ili član porodice odvede kući jer ukoliko bude potrebno da se prilikom pregleda koriste sedativi ili analgetici onda će Vaši refleksi i sposobnost vožnje biti umanjeni pa je potrebno da obezbijedite siguran povratak Všem domu.

Šta možete očekivati tokom gastroskopije?
Prije gastroskopije ljekar će pregledati Vašu medicinsku dokumentaciju i lijekove koje trenutno uzimate. Procedura će Vam se detaljno objasniti uključujući sve prednosti i rizike procedure i zamoliće Vas se da date pismeni pristanak za izvođenje procedure. Ako Vam bilo šta tokom razgovora sa ljekarom nije jasno nemojte se ustručavati da tražite dodatna pojašnjenja.
 
Ukoliko želite sedaciju za vrijeme pregleda onda će Vam se preko intravenske linije dati kombinacija sedativa i analgetika koji će spriječiti osjećaj neprijatnosti mada i bez toga mnogi pacijenti dobro podnose proceduru.
 
Tokom procedure će se kontrolisati Vaši vitalni znaci (krvni pritisak, puls i nivo kisika u krvi). Spori, duboki udisaji za vreme procedure mogu da Vam pomognu u opuštanju. Prije procedure potrebno da uklonite proteze iz usta iz bezbjedonosnih razloga.
 
Procedure se obavlja tako da legnete na lijevi bok a gastroskop se onda polahko i pažljivo uvodi kroz usta i jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo. Ponekad ljekar daje lijek koji otupljuje osjećaj u grlu u obliku spreja a između zuba se postavlja plastična zaštita kroz koju se provlači endoskop. Sam pregled traje između 10 i 20 minuta i za to vrijeme možete normalno disati a neugoda koja se javlja proizilazi iz pojave nagona na povraćanje usljed instrumenata u ustima. Takođe se može pojaviti i podrigivanje zbog zraka koji se upuhuje u želudac kako bi se što bolje prikazali detalji sluznice.
 
Tokom gastroskopije ljekar može da bezbolno uzme uzorke tkiva za biopsiju ili da izvede određene manje tretmane (uklanjanje polipa, tretiranje krvarenja, dilatacija) zavisno od toga što uoči u toku pregleda.

Šta možete očekivati poslije gastroskopije?
Najveći broj pacijenata dobro toleriše gastroskopiju.
Ukoliko je gastroskopija rađena sa sedacijom onda je poslije procedure potrebno da ostanete na posmatranju tokom 1 – 2 sata dok dejstvo sedativa ne popusti. Ne biste trebali planirati da se nakon gastroskopije vraćate na posao ili da vozite jer lijekovi koje ste primili za sedaciju uzrokuju osjećaj umora kod pacijenata.
 
Najčešća neprijatnost nakon pregleda je osjećaj naduvenosti koji brzo prolazi a neki pacijenti imaju i blago bolno grlo. Većina pacijenata može da jede nedugo nakon gastroskopije.
 
Komplikacije gastroskopije
Gornja endoskopija - gastroskopija je jako bezbjedna procedura i komplikacije su zaista rijetke.
 
Moguće komplikacije gastroskopije su:
- udisanje hrane ili tećnosti u pluća (što se može lako izbjeći ukoliko se hrana ili tečnost ne unose 6-8 sati prije pregleda)
- kidanja tkiva endoskopom pri pregledu
- krvarenje zbog uklanjanja izraslina tokom pregleda koje je minimalno i vrlo brzo prestaje samo od sebe
 
Ukoliko primjetite sljedeće reakcije potrebno je da se odmah javite ljekaru:
- jaki bolovi u trbuhu, tvrdoća ili nadutost trbuha, povraćanje, povišena temperatura, teškoće prilikom gutanja i jaki bolovi u grlu.
 
0 0