Endoskopija

Endoskopija je dijagnostička metoda pomoću koje ljekar dobija direktan uvid u stanje unustrašnjih organa i dijelova tijela bez invazivne eksplorativne hirurgije.
 
U našoj Poliklinici pružamo vam sljedeće usluge:

Gastroskopija

 

Gastroskopija ili gornja endoskopija  je procedura pomoću koje ljekar obavlja direktan pregled gornjeg dijela gastrointestinalnog (GI) trakta, koji obuhvata jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Ljekar koji izvodi proceduru specijalno je obučen za upotrebu endoskopa prilikom pregleda kojim može otkriti upalu, krvarenje, čir, tumor i druge patološke promjene.

Gastroskopija se preporučuje pacijentima koji osjećaju neobjašnjivu nelagodu u gornjem dijelu trbuha, koji pate od simptoma žgaravice, ili imaju problema sa gutanjem, zatim, pacijetima koji pate od uporne mučnine i povraćanja, te krvarenja iz gornjeg dijela GI sistema prilikom povraćanja.

 

Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale ili tumora jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva. 

Kolonoskopija

 

Kolonoskopija je endoskopski dijagnostički pregled koji omogućava ljekaru da pregleda donji dio gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crevo uz pomoć uređaja koji se naziva kolonoskop.

Kolonoskopija je najefikasnije metod spriječavanja i ranog otkrivanja (screening) raka debelog crijeva. Poželjno je da osobe koje imaju porodičnu historiju raka debelog crijeva ili prethodnu historiju polipa ili raka debelog crijeva obavezno vrše kolonoskopiju jednom godišnje u konsultaciji sa ljekarom.

Pacijenti koji pate od abnormalnih stanja stolice (krvava ili tamno obojena), zatim uporne dijareje (proliva) ili anemije zbog nedostatka gvožđa, te koji imaju hronične, neobjašnjive bolove u trbuhu se preporučuje kolonoskopija kako bi se utvrdili uzroci spomenutih problema.   

Rektoskopija

 

Rektoskopija je vizualni pregled analne šupljine, rektuma ili sigmoidnog debelog crijeva, na dubini od 20-25 cm, a koji ima za cilj utvrđivanje abnormalnosti na ovom području.

Obično se izvodi kada je potrebno izvršiti:
- Provjeru hemoroida ili rektalnih polipa, te analnih fisura i analnih fistula
- Ukoliko postoji sumnja na maligne promjene (s obzirom da se kod tumora debelog crijeva velika većina tumoroznih tvorevina nalazi upravo na ovom području, ovaj pregled je veoma važan ukoliko postoje genetske predispozicije za razvijanje ovih bolesti),
- postojanje upalnog procesa rektuma ili analnog kanala.


0 0