Proktološka ordinacija

Slika
Proktologija se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog crijeva, koje obuhvata završnih 20cm debelog crijeva (Rectum), uključujući i čmar (Anus).
 
Statistički posmatrano, čak 3 od 4 odrasle osobe se suočavaju sa problemima u području završnog debelog crijeva. Međutim, kako ono predstavlja intimni dio tijela, to je istovremeno i tabu tema, zbog čega mnogi pacijenti ne traže odmah savjet i pomoć ljekara, nego se zadovoljavaju upotrebom OTC preparata (masti i čepića i sl.). To je, naravno, bez zadovoljavajućih rezultata. 

Pored toga, ljudi često imaju predrasude vezane za preglede i hirurške postupke, koji u suštini nisu pretjerano nelagodni, bolni i komplikovani.

 

 

08.12.2016
Slika

HEMOROIDI
Ako ste primjetili da Vam je stolica prekrivena svijetlom krvlju, krv na wc papiru ili na wc šolji; ako ste osjetili bol oko anusa, ako vam je čitavo područje oko anlanog otvora osjetljivo, bolno i svrbi – onda vjerovatno imate hemoroide. 


 

 

Slika

ANALNA FISTULA se javlja kod oko 50% pacijenata koji imaju problem sa analnim apscesom. Uglavnom nije propraćena bolovima, ali uzrokuje spontano izljevanje žućkastog sadržaja na vanjski otvor u koži oko anusa.

 

 

Slika
PILONIDALNI SINUS je abnormalno zadebljanje na koži, koje obično sadrži dlačice i mrtve stanice kože. Gotovo uvijek je lociran u blizini trtične kosti, a najčešći uzrok je urastanje dlačica na tom predjelu.

 

 

Slika

ANALNA FISURA je ranica, uglavnom smještena na stražnjoj strani analnog kanala, koja uzrokuje bol prilikom defekacije/kretanja crijeva, ali obično ne dovodi do ozbiljnijih problema. Predstavljaju uobičajen problem, pogađaju ljude svake životne dobi, posebno mlađe i inače zdrave osobe.


U našoj Poliklinici, zahvaljujući savremenoj opremi i stručnom osoblju, moguće je obaviti kompletan pregled i uspostaviti tačnu dijagnozu, te iskoristiti prednosti savremenih metoda liječenja - jednostavni, neinvazivni zahvati i kratak postoperativni period.
0 0