Sve što treba da znate o proširenim venama i ispucalim kapilarima

UZROCI, SIMPTOMI I POSLJEDICE

Kako nastaju proširene vene?

Parovi venskih zalistaka se nalaze unutar vena, i njihova je uloga usmjeravanje venske krvi prema srcu i sprečavanje povratnog toka krvi u  nogama (retrogradni protok ili venski refluks).

Na sličan način kao što srce pumpa krv kroz arterije u ostatak tijela, tako mišići služe kao pumpe, koje pomažu da se venska krv kreće ka srcu. Rad mišića otvara zaliske, što omogućava protok krvi, a njihovo ponovno zatvaranje sprečava da se krv vraća nazad.
Slika 93
Proširene vene nastaju kada venski zalisci počnu da gube svoju funkciju, zbog toga što se veća količina krvi zadržava u venama i one počinju da se šire. Najčešće obolijevaju vene nogu, zbog toga što se radi o dugim i ravnim venama, u kojima krv teče od stopala prema preponama, suprotstavljajući se gravitaciji.

Vene poprimaju plavu ili ljubičastu boju zbog toga što sadrže deoksigeniziranu krv, koja bi ustvari trebala da prolazi proces recirkulacije (ponovne oksigenacije) kroz pluća.

Ispucali kapilari su slični proširenim venama, ali su manji. Obično se nalaze bliže površini kože i obično su crvene ili plave boje. Pojavljuju se na nogama, ali često i na licu i na grudnom košu.


Uzroci oboljenja venskih zalistaka i nastajanja proširenih vena

 • Starosna dob – Kako starimo, vene mogu izgubiti elastičnost i zalisci mogu postati slabi.
 • Trudnoća - Uzrokuje povećanu količinu krvi u tijelu, ali smanjuje njen protok od nogu ka karlici. Ova promjena u cirkulaciji pomaže rast fetusa, ali može prouzrokovati neželjene posljedice – proširene vene na nogama. Hormonske promjene, nastale u trudnoći, takođe mogu imati uticaja. Stanje proširenih vena, nastalih u trudnoći, se bez liječničke pomoći može poboljšati 3-12 mjeseci nakon poroda. Pored toga, menstrualni ciklus i menopauza, hormonske terapije i kontracepcija takođe mogu biti uzrok pojave proširenih vena. Iz ovih razloga se oboljenje javlja češće kod žena nego kod muškaraca.
 • Genetski faktor – predstavlja jedan od najvećih uzročnika nastajanja proširenih vena.
 • Stojanje ili sjedenje u dužem vremenskom periodu negativno utiču na normalnu cirkulaciju.
 • Pretjerana tjelesna težina takođe stvara dodatni pritisak na vene.

Koji su simptomi i posljedice?

Proširene vene uglavnom ne uzrokuju bol i većina ljudi ih shvataju samo kao estetski problem. Simptomi koji indiciraju da imate proširene vene uključuju:

 • Vidljive vene koje su tamno ljubičaste ili plave boje.
 • Vene koje se pojavljuju upletene i ispupčene, često poput užeta na nogama.

Pojava bolnih znakova i simptoma može uključivati:

 • Laganu bol ili osjećaj težine u nogama,
 • Osjećaj peckanja i pulsiranja, grčenje mišića i oticanje,
 • Povećanu bol nakon dužeg stojanja ili sjedenja,
 • Svrbež oko jedne ili više vena,
 • Krvarenje iz proširenih vena,
 • Promjena boje, otvrdnjavanje vena, upala kože ili ulkus kože blizu gležnja, što može biti indikator ozbiljnih vaskularnih problema, koji zahtijevaju liječničku pomoć.

Bez obzira na to što uglavnom ne uzrokuju bol i što su shvaćene kao estetski problem, proširene vene na žalost mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su:

- Upala vena - koja za simptome ima bolove na mjestu upale, crvenilo kože, oteknuće,

- Otvorena rana (ćir) - najčešće s unutrašnje strane u donjem dijelu potkoljenice,

- Puknuće aneurizme vene – krvarenja koja nastaju puknućem proširene vene su često obilna i ukoliko se dese tokom noći mogu imati fatalne posljedice.

- Duboka venska tromboza – je jako ozbiljno stanje, a nastaje kod proširenih površinskih vena sa povišenim krvnim pritiskom, koji se prenosi na duboke vene, što rezultira stvaranjem krvnog ugruška (tromba) u dubokoj veni. To dalje može dovesti do potpunog protoka venske krvi u toj nozi. Ako se ovaj ugrušak odvoji i putem krvotoka dođe do pluća, može izazvati plućnu emboliju, nerijetko sa fatalnim posljedicama.

Slika 94

Tjelesna aktivnost, lagano podizanje nogu ili nošenje kompresivnih čarapa, mogu olakšati bol proširenih vena i mogu spriječiti pogoršanje njihovog stanja. Ali ako Vas brinu simptomi koje imate i ako pomenute mjere koje ste sami poduzeli nisu spriječile pogoršanje stanja, trebali biste posjetiti doktora.
Saznaj više...

0 0