Sve što trebate da znate o proširenim venama i ispucalim kapilarima

LIJEČENJE

Bez obzira na to što uglavnom ne uzrokuju bol i što su shvaćene kao estetski problem, proširene vene na žalost mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.... 
Saznaj više....

Šta sami možete uraditi?

Postoje mjere koje sami možete poduzeti, kako bi umanjili simptome prouzrokovane proširenim venama. Te iste mjere mogu  spriječiti nastajanje ili usporiti pogoršanje stanja postojećih proširenih vena:

 • Tjelesna aktivnost – Šetnje su najbolji način poboljšanja cirkulacije krvi u nogama,
 • Pazite na tjelesnu težinu i na prehranu - Manja tjelesna težina znači manji pritisak na vene u nogama. Ukoliko smanjite unos soli u organizam, to će smanjiti oticanja, koja nastaju zbog zadržavanja vode.
 • Pazite na odijevanje – izbjegavajte visoke potpetice i odjeću koja je preuska u području struka, nogu i prepona, zato što ovakva odjeća može smanjiti cirkulaciju.
 • Lagano podižite noge na nivo iznad vašeg srca – uzmite nekoliko kratkih pauza tokom dana, zato što lagano odizanje nogu pozitivno utiče na cirkulaciju.
 • Izbjegavajte dugoročna stojanja i sjedenja (naročito sjedenje sa prekrštenim nogama).
 • Nošenje kompresivnih čarapa (klasa I do II) se takođe toplo preporučuje.
Slika 96
Slika 95

Kada posjetiti doktora


Jednom kada se pojave, proširene vene se neće povući spontano, niti ih možete liječiti bilo kakvim trenutno poznatim čajevima, kremama ili mastima, a tegobe koje imate samo će postajati sve izraženije. Isto tako, ukoliko liječimo samo površinske vene kao estetski problem zanemarujući uzrok nastanka, samo je pitanje vremena kada će se proširene vene ponovno javiti i kojom brzinom će oboljenje napredovati.

Tjelesna aktivnost, lagano podizanje nogu ili nošenje kompresivnih čarapa, mogu olakšati bol proširenih vena i mogu spriječiti pogoršanje njihovog stanja. Ali ako Vas brinu simptomi koje imate i ako pomenute mjere koje ste sami poduzeli nisu spriječile pogoršanje stanja, trebali biste posjetiti doktora.
Slika
Dijagnosticiranje se sastoji od fizičkog pregleda, gdje ljekar obično pregleda otoke na nogama dok stojite. Ljekar od Vas takođe može tražiti da opišete bolove i osjećaje nelagode koje imate u nogama.

Pregled često podrazumijeva i ultratvučnu dijagnostiku (kolor dopler krvnih sudova), koja ima za cilj da ustanovi stanje venskih zalistaka, brzinu protoka krvi i eventualno postojanje krvnih ugrušaka.

Pregledi su neinvazivni i obično ne zahtijevaju posebne pripreme.

Liječenje

Jednom kada se pojave, proširene vene se neće povući spontano, niti ih možete liječiti bilo kakvim trenutno poznatim čajevima, kremama ili mastima a tegobe koje imate samo će postajati sve izraženije. Isto tako, ukoliko liječimo samo površinske vene kao estetski problem zanemarujući uzrok nastanka, samo je pitanje vremena kada će se proširene vene ponovno javiti i kojom brzinom će oboljenje napredovati.

Jedini način da trajno riješite problem proširenih vena jesu hirurški zahvati.

Tradicionalni hirurški zahvati, zbog načina na koji se izvode, su uglavnom komplikovani, sa velikim rizicima od postoperativnih komplikacija. Postoperativni oporavak je često bolan i dugotrajan.

Zahvaljujući ostvarenom napretku u nauci i praksi, savremene metode liječenja proširenih vena karakterišu:
 • Jednostavni, minimalno invazivni zahvati,
 • izvode se pod lokalnom anestezijom,
 • ne zahtijevaju hospitalizaciju,
 • rizici od postoperativnih komplikacija su minimalni,
 • pacijent je radno i funkcionalno sposoban 48 sati nakon zahvata,
 • imaju odličan estetski ishod.
Najsavremenije metode u liječenju proširenih vena i ispucalih kapilara su mini flebektomija, sklerozacija i laserska ablacija. Primjena određene metode, ili njihova kombinacija, zavisit će od stepena i vrste oboljenja, koje se utvrdi na osnovu ljekarskog pregleda. Saznaj više...

U našoj poliklinici pružamo kompletnu uslugu tretiranja proširenih vena i ispucalih kapilara  - od kompletnog fizičkog i ultrazvučnog (kolor dopler) pregleda do liječenja i postoperativnog savjetovanja/zbrinjavanja...
 
Postoperativne preporuke

Ukoliko ste se podvrgli jednom od pomenutih zahvata, preporučuje se sljedeće:
 • U danima nakon postupka, trebate se dosta kretati i šetati. To je najbolji i najprirodniji način da spriječite bilo kakve komplikacije, iako se one veoma rijetko dešavaju u ovom postupku.
 • Zavoji se trebaju nositi 24h dnevno za vrijeme od 48h nakon postupka. Trebaju se olabaviti noću i zategnuti ponovo ujutro.
 • Zavoji se obično mijenjaju u liječničkoj ordinaciji od 24h do 48h nakon postupka.
 • Od tada, zavoji ili čarape će se nositi samo danju i to 20 dana. Neophodno je da su zavoji elastični. Noću, vaše noge trebaju biti blago podignute.
 • Kratko tuširanje je dozvoljeno četvrtog dana nakon postupka.
Čak i nakon što ste izliječili proširene vene, nema garancije da Vam se neće pojaviti nove, pogotovo ako spadate u jednu od navedenih visokorizičnih skupina.

Prevencija je prioritet. Preporučuje se šetanje, plivanje i  redovne fizičke aktivnosti, kao i držanje vaših nogu blago podignutih noću. Takođe, trebate zaštititi vaše noge od sunca, naročito prvih mjeseci nakon zahvata, tako da ožiljci ostanu  što manje vidljivi.
0 0