Prednosti upotrebe lasera u hirurškom liječenju
Slika 86
Pojam laser je nastao kao akronim od Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation:
LASER = pojačanje svjetla pomoću stimulirane energije zračenja.

Zahvaljujući tehnološkom razvoju, primjena lasera u medicini je sve šira, zbog toga što je postignut veliki napredak u liječenju brojnih bolesti, gdje više nije nužna klasična operacija ili primjena štetnih lijekova, a oporavak nakon zahvata je kraći i lakši.

Pravilnom upotrebom, laser dozvoljava kompliciranije zahvate, smanjen je gubitak krvi, smanjene su postoperativne nelagodnosti i komplikacije, smanjena je šansa za infekciju rane i postiže se njeno bolje zacjeljivanje.
Slika

Laser dozvoljava hirurzima veoma visok nivo preciznosti, zbog toga što se laserska zraka fokusira na veoma malo područje. To znači da je laser dosta precizniji nego tradicionalni hirurški instrumnti, pa je moguće praviti kraće i pliće rezove, što rezultira manjim oštećenjem okolnog tkiva. U krajnoj instanci, zahvati su bezbolniji, manji je otok i manji su ožiljci nego u slučaju tradicionalnog zahvata.

Zahvati laserom su obično vremenski kraći u odnosu na tradiocionalne hirurške zahvate. Obično se izvode ambulatno i ne zahtijevaju hospitalizaciju. Uglavnom se primjenjuje lokalna anestezija, ali čak i onda kada je potrebno primjeniti opštu anesteziju, primjenjuje se na kraćem vremenskom periodu.
 
Biološki efekti laserskog zračenja:
- povećana sinteza kolagena,
- ubrzano cijeljenje tkiva
- ubrzana regeneracija živaca
- smanjena bolnost i edem.

Laser takođe koristi neionizirajuće zračenje, tako da nema iste dugoročne rizike kao rendgen ili drugi tipovi ionizirajućeg zračenja.
 
Rizici i postoperativne komplikacije znatno manje kod laserske primjene. U rijetkim slučajevima može doći do nepotpunog rješenja problema, veoma rijetko pacijenti osjećaju bol, javlja se krvarenje i promjene na boji kože.

U nastojanju da našim pacijentima pružimo što efikasniju, sigurniju i kvalitetniju uslugu, u našoj poliklinici smo počeli primjenjivati laserske tretmane, posebno u oblastima proktologije i u liječenju velikih proširenih vena i ispucalih kapilara.

Primjena lasera u liječenju velikih proširenih vena

 

Slika
Proširene vene (varikozne) vene su nefunkcionalne površinske vene, koje ukoliko se ne liječe na vrijeme odnosno sa pojavom prvih simptoma neminovno dovode do ozbiljnih komplikacija na površinskom i dubokom venskom sistemu nogu.

Laserska ablacija proširenih vena se najčešće koristi u kombinaciji sa miniflebektomijom i sklerozacijom. Ove 3 savremene metode liječenja predstavljaju značajan napredak u odnosu na tradicionalne hirurške zahvate, prvenstveno po pitanju jednostavnosti i neinvazivnosti zahvata, te minmiziranja rizika od neželjenih komplikacija. 

Primjena lasera u proktologiji

 

Slika
Proktologija se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog crijeva. Statistički posmatrano, čak 3 od 4 odrasle osobe se suočavaju sa problemima u području završnog debelog crijeva. Međutim, kako ono predstavlja intimni dio tijela, to je istovremeno i tabu tema, zbog čega mnogi pacijenti ne traže odmah savjat i pomoć ljekara. 
Zahvaljujući laserskim tretmanima, rješavanje ovih problema je postalo znatno brže, jednostavnije i bezbolnije.
0 0