HEMOROIDI

UZROCI I VRSTE

Ako ste primjetili da Vam je stolica prekrivena svijetlom krvlju, krv na wc papiru ili na wc šolji; ako ste osjetili bol oko anusa, ako vam je čitavo područje oko anlanog otvora osjetljivo, bolno i svrbi – onda vjerovatno imate hemoroide.

Hemoroide su mogli prouzrokovati:

 

 • - Pretilost,
 • - Trudnoća,
 • - Način života sa malo fizičke aktivnosti
 • - Radno mjesto na kome se pretežno sjedi
 • - Prekomjerne fizičke aktivnosti
 • - Zagađen, zaprljan organizam (alkohol, nepravilna ishrana),
 • - Problemi sa varenjem hrane
 • - Problemi prilikom pražnjenja crijeva.

Tkivo u debelom crijevu protkano je krvnim žilama. Svaki jači pritisak na vene u rektalnom području uzrokuje pojačano nakupljanje krvi u venama i oticanje. Ako se pritisak ne smanji i ako to traje dovoljno dugo, nateknute i proširene vene se šire na uštrb okolnog tkiva. Tada nastaju hemoroidi.

Vrste hemoroida
Hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji.
Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru. Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem dijelu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji dio analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus.

Hemoroidi prvog stepena su manji, a dijagnosticiraju se anoskopskim pregledom. Ne ispadaju (prolabiraju) iz analnog kanala, a simptomi su najčešće manja krvarenja, povremeni svrbež i pečenje.

Hemoroidi drugog stepena izlaze van prilikom defekacije, ali se odmah varaćaju u analni kanal nakon završetka pražnjenja.

U trećem stepenu hemoroidi prilikom defekacije izlaze kroz kanal, ali ih bolesnik sam može vratiti natrag (reponirati). Često izlaze i kod nekog napora.

U četvrtom stepenu hemoroidi se ne mogu reponirati, tj. vratiti natrag.

 

Slika
PREGLED

Uprkos tome što mogu da izazovu velike neprijatnosti i što mogu ozbiljno da naruše kvalitetu života, mnogi se ustručavaju da potraže pomoć ljekara, usljed čega se stanje pogoršava, a efikasnost terapije se smanjuje.

Krvarenje iz rektuma, ili nalaženje krvi u stolici može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Stoga je veoma važno obaviti pažljiv pregled i utvrditi ispravnu dijagnozu prilikom svakog krvarenja.

Ljudi često imaju predrasude vezane za pregled hemoroida i često očekuju da je bolan. Međutim, pacijanti koji su ga već prošli, najčešće ga opisuju kao nelagodu, a ne kao bol.


Slika

LIJEČENJE

Šta se može dogoditi ukoliko se hemoroidi ne liječe?

 • a. Teško krvarenje koje prouzrokuje izražena anemija sa svim njenim ozbiljnim posljedicama.
 • b. Tromboza hemoroida, što dovodi do žestokog bola u ovoj oblasti.
 • c. Prolaps hemoroida (ispadanje iz rektuma i nemogućnost da se vrate na svoje uobičajeno mjesto).
 • d. Strangulacija (zagušenje) hemoroida i nastupanje gangrene.
 • e. Pojava ulceracije i infekcije hemoroida.

Hemoroidi, kao ni većina proktoloških oboljenja, se ne mogu u potpunosti izliječiti tradicionalnim metodama:

 • - Čepićima, oblogama i mastima,
 • - Pojačanim unošenjem voća, povrća i žitarica,
 • - Pojačanim unosom tekućine,
 • - Izbjegavanjem jakih začina i alkohola,
 • - Izbjegavanjem većih napora.

Na ovaj način moguće je samo kratkotrajno ukloniti simptome i to u slučaju hemoroida prvog i drugog stepena. Oboljenje i dalje ostaje i razvija se, i samo je pitanje vremena kada će se simptomi ponovo javiti.

Trajno rješenje problema predstavljaju jednostavni i neinvazivni zahvati, koji se izvode ambulantno, a pacijent je radno i funkcionalno sposoban neposredno nakon zahvata i šalje se na kratkotrajnu kućnu njegu.

U našoj Poliklinici izvodimo sve najsavremenije metode liječenja hemoroida.


Slika
LHP – LASERSKA HEMOROIDOPLASTIKA

Primjenjuje se u slučaju hemoroida drugog i trećeg stepena. Metodu je moguće primjeniti i u slučaju hemoroida 4-tog stepena, ali u kombinaciji sa manjim hirurškim zahvatom.

Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom. Pomoću laserskog fiberoptičkog vlakna, radijalna laserska zraka se aplicira na željena tkiva. Na taj način se izaziva fibrozna reakcija u unutrašnjim ćelijama hemoroidalnih krvnih žila, te u ćelijama vezivnog tkiva. Fibrozna reakcija dovodi do sužavanja i zatvaranja krvnih žila koje dovode krv u hemoroidalne jastučiće, a potom i do njihovog „sušenja“. Pored toga, fibrozna reakcija uzrokuje i fiksiranje u analnom kanalu, što rješava problem prolapsa (ispadanja) hemoroida. Ukratko, istim postupkom se rješavaju svi simptomi koje uzrokuju hemoroidi: krvarenje, ispadanje i bolovi.

Postoperativni tok je lagan i praktično bezbolan, a pacijent je radno i funkcionalno sposoban već par dana nakon intervencije.

Prednosti laserskog tretmana u odnosu na tradicionalne zahvate >>>

Slika
SKLEROZACIJA HEMOROIDA

Sklerozacija je najjednostavnija i najbezbolnija metoda uklanjanja hemoroida.
Postupak se sastoji od injekcionog ubrizgavanja sklerozantnog sredstva (najčešće uljani rastvor fenola) u korijen hemoroida. To izaziva zatvaranje krvnog suda hemoroida i na taj način se smanjuje krvarenje. Sasušeni krvni sud u roku od 7-10 dana se izbacuje napolje putem stolice.

Za tretman nije potrebna nikakva posebna priprema. Tretman traje veoma kratko i izvodi se pod lokalnom anestezijom, a jedina nelagoda može biti blagi bol. Hemoroid se neće pojaviti sigurno u narednih godinu dana, a moguće je u potpunosti spriječiti ponovni nastanak ukoliko se u potpunosti promijeni način života (odgovarajuća prehrana, dovoljno fizičkih aktivnosti, dovoljan unos tečnosti,...).
 

Slika
BENDING METODA / PODVEZIVANJE HEMOROIDA

Metoda je najpogodnija za liječenje hemoroida zapuštenog I i hemoroida II stepena. Izvodi se pomoću posebne sprave – ligatora. Ligatorom se postavljaju gumene omčice na korijen hemoroida. Na taj način se sprečava dotok krvi u hemoroid, tako da on bez cirkulacije veoma brzo iščezava (nekrotizira). Zahvati se za svaki hemoroid izvodi u razmaku od mjesec dana.

Zahvat se izvodi ambulatno, potpuno je bezbolno, a pacijent je nakon zahvata veoma brzo radno i funkcionalno sposoban, bez posebne njege i skrbi.

Postoperativne preporuke:
- U prvih nekoliko dana može se pojaviti blago krvarenje ili blaga neugodnost, što je sasvim normalno. Možete uzeti analgetik kao što je Ibuprofen ili Paracetamol. Izbjegavajte lijekove koji sadrže salicilnu kiselinu (Aspirin, Andol, Bospyrin...), jer to povećava rizik od krvarenja. 
- Ne savjetuje se posebna dijeta, ali treba izbjegavati alkohol. Poželjno je uzimati zelenu salatu ili povrće sa većom količinom celiloze, kako bi se olakšalo pražnjenje u toku procesa liječenja.
- Jake laksative, supozitorije i ispiranje debelog crijeva treba izbjegavati. 
- U toku 1-2 sedmice treba izbjegavati teške fizičke aktivnosti.
Liječenje hemoroida četvrtog stepena se vrši  strogo hirurškom intervencijom, prije svega iz razloga što se njom deluje na uzrok nastanka hemoroida, čime se oni trajno rješavaju.
 
Saznaj više:
- Ordinacija za proktologiju
0 0