Analna fisura
Slika

Analna fisura je ranica, uglavnom smještena na stražnjoj strani analnog kanala, koja uzrokuje bol prilikom defekacije/kretanja crijeva, ali obično ne dovodi do ozbiljnijih problema. Predstavljaju uobičajen problem, pogađaju ljude svake životne dobi, posebno mlađe i inače zdrave osobe.

Kratkotrajne (akutne) analne fisure mogu nestati nakon par dana ili sedmica zahvaljujući i kućnom liječenju. Ukoliko fisuru niste uspjeli sami izliječiti nakon 8-12 sedmica, znači da se radi o dugoročnoj (hroničnoj) fisuri, koja zahtijeva medicinski tretman.

UZROCI I SIMPTOMI
Analna fisura je rezultat povrede analnog kanala, a povredu mogu uzrokovati otežana defekacija, zadržavanje stolice, diareja, porod, itd.
 
Naime, anus je formiran od dvije grupe mišića – unutrašnji i vanjski sfinker, a povreda nastaje kao rezultat povećanog pritiska na obje grupe mišića. Vanjski sfinker je stalno pod Vašom svjesnom kontrolom, ali unutrašnji nije, tako da je on pod stalnim pritiskom. Ukoliko se taj pritisak dodatno poveća, to može uzrokovati grč koji smanjuje protok krvi u anus, a što na kraju dovede do pukotina. Ovaj pritisak takođe može sprečavati i zarastanje.

Simptomi:
  • Oštar bol prilikom pražnjenja crijeva, koji može trajati nekoliko sekundi ili nekoliko sati nakon stolice.
  • Možete vidjeti par kapi svijetlo crvene krvi na toalet papiru. Krv iz analne fisure je odvojena od stolice (veoma tamna stolica ili tamno crvena krv pomiješana sa stolicom može biti indikator ozbiljnog problema). Recite Vašem liječniku ukoliko imate bilo kakvih krvarenja prilikom pražnjenja.
Ponekad analna fisura može biti bezbolna rana koja ne zacjeljuje. Može uzrokovati povremena krvarenja, ali ne uzrokuje nikakve druge simptome.
LIJEČENJE
Problem kratkoročnih analnih fisura moguće je riješiti kućnim liječenjem unutar 4-6 sedmica. Bol obično nestaje nakon par dana.
Kućno liječenje može uključiti:
  • Pokušajte spriječiti konstipaciju (zatvor).
  • Pokušajte uključiti sredstva za omekšanje stolice ili laksative.
  • Tražite od ljekara da Vam preporuči kreme ili masti, koje pomažu u otklanjanu ovog problema,
  • Umjesto toalet papira, pokušajte koristiti maramice za bebe.
  • Nemojte odlagati pražnjenje, bez obzira što je bolno, zbog toga što će to samo pogoršati konstipaciju i držati analnu fisuru otvorenom i bolnom.
 
Kućnim tretmanom se izliječi veliki broj analnih fisura. Međutim, ukoliko se problem ne riješi u roku od 8-12 sedmica, vjerovatno ćete trebati uključiti lijekove, kao što su nitroglicerinske kreme, lijekove za visok krvni pritisak, ili botox.
 
Ukoliko ni lijekovi ne donesu rezultate, pribjegava se hirurškom zahvatu u kojem ljekar pravi male rezove u unutrašnjem sfinkeru, kako bi se oslobodio grč koji uzrokuje fisuru.
PRIMJENA LASERA U LIJEČENJU ANALNE FISURE
Alternativa tradicionalnom hirurškom zahvatu predstavlja laserski tretman analne fisure. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, i ne zahtijeva hospitalizaciju. Postupak se izvodi tako što se laserska zraka (bez dodirivanja) usmjerava na ranicu, što dovodi do isparavanja patološkog tkiva. Na taj način rana postaje svježa i čista za zacjeljivanje.
 
Lasersko uklanjanje fisure ima visok stepen efikasnosti. Pored toga, za razliku od tradicionalnih hirurških zahvata, postupak se obavlja bez pravljenja rezova, što generalno znači manje šanse za postoperativne komplikacije, te brži oporavak pacijenta.


Prednosti laserskog tretmana u odnosi na tradicionalne zahvate >>>
0 0