Analni absces i analna fistula
Slika
Analni apsces je zaražena šupljina ispunjena gnojem, koja se nalazi u blizini anusa ili rektuma. Apscesi su najčešće rezultat akutne infekcije unutrašnjih žlijezda anusa. Naime, povremeno bakterije, fekalne materije ili strana tijela mogu zatvoriti analne žlijezde i tkivo oko anusa ili rektuma, gdje se onda nakuplja gnoj.

Analni apsces je propraćen jakim i oštrim bolom, koji se javlja na dodir ili je neprestan. Liječenje analnog apscesa podrazumijeva ispuštanje nakupljenog gnoja, nakon čega na tom mjestu ostaje otvor/tunel, koji se naziva analna fistula.

Analna fistula se javlja kod oko 50% pacijenata koji imaju problem sa analnim apscesom. Fistula predstavlja kanal od izvodnog kanala žlijezde do otvora na koži, tačno na mjestu analne kripte. Uglavnom nije propraćena bolovima, ali uzrokuje spontano izljevanje žućkastog sadržaja na vanjski otvor u koži oko anusa.
LIJEČENJE
Za liječenje analinih fistula potreban je hirurški zahvat. Ukoliko je fistula plitka  i ne prolazi kroz sfinkter, onda je i zahvat jednostavno izvesti. U slučaju dugačkih fistula, koje prolaze kroz analni sfinkter, provodi se drenaža koncem, koji se postpeno zateže. U ovom slučaju postoji opasnost od oštećenja sfinktera, čime se može izazvati inkontinencija.
PRIMJENA LASERA U LIJEČENJU ANALNE FISTULE
Alternativa tradicionalnom hirurškom zahvatu jeste laserski tretman. Izvodi se tako što se laserska zraka usmjerava duž fistuloznog kanala, čime se, na kontrolisan i nježan način, uništava njegov epitel.

Prednosti lasera se ogledaju prvenstveno u tome što laser predstavlja trajno rješenje problema. Zahvat se izvodi pod lokalnom ili kratkom opštom anestezijom, jednostavan je i minimalno invazivan. Rizici od neželjenih posljedica tradicionalnog zahvata su minimizirani, a najveći problem tradicionalnog zahvata – potencijalno izazivanje inkontinencije – definitivno je riješen.

Pacijenti su nedugo nakon zahvata potpuno radno i funkcionalno sposobni, zbog toga što i sam laser potpomaže dalji proces zacjeljivanja.

Prednosti upotrebe lasera u odnosu na tradicionalne zahvate >>>
0 0